Samenlive

Samenvijf = Eline

Eline arts ggd

Zonder onze mensen zou Samenvijf niet bestaan. Daarom brengen we in de reeks Samenvijf = onze collega’s in beeld. Elk met hun eigen verhaal. Hieronder lees je het verhaal van onze collega Eline, die via Samenvijf werkt als arts bij GGD Rijmond.

Hoe ben je bij Samenvijf terecht gekomen?
”In oktober 2020 was ik op zoek naar nieuw werk. Het was coronatijd en er waren nog geen vaccins beschikbaar. Ik zag op de website van Samenvijf een vacature voor bemonsteraar in de teststraat van de GGD. Zowel de vacature als Samenvijf spraken me aan. De vacature omdat ik zo kon bijdragen aan het bestrijden van COVID en Samenvijf vanwege de maatschappelijke betrokkenheid. Het contact met Samenvijf voelde heel goed, maar de vacature paste toch niet. In februari 2021 mailde Frans hoe het met me ging en of ik misschien interesse had om in de vaccinatiestraat van de GGD aan de slag te gaan. Op dat moment was ik wel in de gelegenheid om daar volmondig ja op te zeggen.”

Je werkt als arts bij de GGD. Waarom heb je er in eerste instantie voor gekozen om dit werk te gaan doen?
”De impact van COVID op de maatschappij was enorm. Ik wilde graag bijdragen aan het bestrijden van het virus. Zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk vaccineren was het belangrijkste instrument dat we in handen hadden. Hoewel ik als arts ben opgeleid, ben ik bij de GGD begonnen als prikker. Ik was onzeker geworden in mijn vorige artsenbaan en wilde laagdrempelig beginnen aan iets nieuws. Dat heeft heel goed uitgepakt. Het was heerlijk om weer direct contact te hebben met mensen. Te zorgen zonder op mijn tenen te hoeven lopen. Al vrij snel ging ik ook aan de medische balie aan de slag. Het verzoek om als arts te gaan werken, heb ik afgehouden tot ik me zeker genoeg voelde. Uiteindelijk heb ik ruim twee jaar met veel plezier als arts gewerkt op de vaccinatielocaties in Rotterdam Rijnmond.”

Je bent er een paar maanden tussenuit geweest en bent nu weer terug bij Samenvijf. Hoe is dat zo gekomen?
”Eind juni 2023 zetten we nog zo weinig prikken, dat de GGD niet meer al het personeel kon aanhouden. Helaas hield het werk toen op. Gelukkig kon ik in oktober weer instromen voor de najaarscampagne. Voor mij stond één ding vast: als het kon, wilde ik weer aan de slag via Samenvijf. De Samenvijffamilie is warm en ik heb altijd met heel veel plezier deelgenomen aan de Samenvijfdagen. Dat wilde ik graag voortzetten.”

Eline op één van onze gezamenlijke vrijwilligersdagen

Lees hier ook het verhaal van onze collega Roos.

Welke van jouw eigenschappen komen goed van pas in je werk?
”Mijn geduld en luisterend oor. Ik heb in de vaccinatiestraten heel wat mensen met prikangst van een vaccin voorzien. Dat vind ik misschien wel het leukste onderdeel van het werk. De tijd nemen om te kijken hoe ik het voor de cliënt zo comfortabel mogelijk kan maken; inspelen op diens behoeften, aftasten wat werkt. Soms zijn onze prikhokjes net als de kapper. In de korte tijd dat we mensen zien, komen er veel persoonlijke verhalen langs. Een luisterend oor bieden is gevoelsmatig soms nog wel belangrijker dan die prik zetten.”

Wie inspireert jou? 
”Ik vind Coen Verbraak een geweldige programmamaker. Hij is onder andere bekend van de series Kijken in de Ziel en Over Leven. Hij weet feilloos de kwetsbaarheid van het mens-zijn bloot te leggen in zijn interviews. Kwetsbaarheid heeft zoveel verbindende kracht in zich. Misschien inspireert het me omdat ik het zelf vaak best moeilijk vind om die kwetsbare kant te tonen.”

Wat doe je graag buiten je werk om, waar krijg je energie van?
”Nadat het werk eind juni ophield, heeft mijn Cinevillepas overuren gedraaid. Ik vind het heerlijk om in de bioscoop te zitten, er worden ontzettend veel mooie films gemaakt! Thuis achter mijn fornuis staan, lezen, spelletjes spelen, creatieve dingen doen, met blote voeten door de branding lopen en mijn kat knuffelen vind ik ook fijn. Voor mij is ergens van tot rust komen belangrijker dan ergens energie van krijgen.”

Eline op de zomerborrel van Samenvijf in Rotterdam

Wat betekent zingeving voor jou?
”Iets kunnen betekenen voor iemand anders. Er voor iemand kunnen zijn, al is het maar door een hand op een schouder te leggen of iemand even aan te kijken. Zodat de ander weet: ik word gezien. De verbondenheid met anderen maakt het leven mooi.”

Ook aan de slag via Samenvijf? Bekijk onze vacatures.

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!