Samenlive

Leven met Parkinson – Tijdens het sporten

Bij Samenvijf zorgen we er samen voor dat de samenleving een stukje mooier wordt. Zo doorbreken wij de routine van een normale werkweek en nodigen we onze collega’s uit een dag(deel) iets goeds te doen voor de maatschappij. Onze collega Mark richtte het Parkinson Platform op, een lokaal initiatief in Kampen om in gesprek te gaan over de ziekte van Parkinson. Mark ervaart sinds enkele jaren zelf de impact van deze en ontdekte dat er (lokaal) weinig inzicht is in de impact en ontwikkelingen. Samenvijf biedt hem graag een platform om zijn verhaal te doen.

In dit laatste artikel uit een serie van drie vertelt Mark de Boer (57 jaar) over de ziekte van Parkinson tijdens het sporten. Hoe belangrijk is sporten voor iemand met Parkinson en wat zijn de mogelijkheden?

De ziekte van Parkinson tijdens het sporten
Voor mensen met de ziekte van Parkinson is sporten essentieel. Door een tekort aan dopamine functioneren de automatische processen in het lichaam niet meer goed. Constant blijven bewegen is nodig om de aanmaak van dopamine te stimuleren. Mark probeert de balans te vinden in een combinatie van een dagelijkse dosis beweging en fysieke oefeningen als fitness en zwemmen. Mark: “Enerzijds is Parkinson tijdens het sporten belemmerend omdat het veel energie kost en het confronterend kan zijn omdat mijn mogelijkheden zijn gelimiteerd. Anderzijds is sporten enorm motiverend omdat ik mij er bijna altijd beter door voel. Helemaal een fitness-sessie met mijn zoon, dat geeft echt energie.”

Sommige sporten moet Mark helaas overslaan, zoals sporten met veel onverwachte bewegingen of sporten waarbij veel kans is op vallen. Balsporten in teamverband of een rondje mountainbiken zit er helaas niet meer in. Mark: “Ik moet bedachtzaam en gedoseerd bewegen en goed luisteren naar mijn lichaam voor het bepalen van mijn grenzen. Dat is soms lastig want dat moet op gevoel en dat merk je pas als je al bezig bent.” Mark probeert zijn mentale fitheid te trainen door denksporten als sudoku en schaken. Mark: “Mentale fitheid vond ik altijd al van belang, maar dat is wel toegenomen door Parkinson. Het helpt mij bij een (fysieke) terugslag of acute problemen als een krampaanval.”

Ook voeding, de juiste dosering medicatie en het innamemoment zijn van invloed op het sporten. Mark neemt een ruime dagelijkse dosering dopamine, aangevuld met neuropleisters en een medicament voor de spijsvertering om de invloed op het functioneren van zijn spieren te beperken. Mark: “Het is voor mij belangrijk om (dierlijke) eiwitten zoveel mogelijk te vermijden, helemaal voor de innamemomenten van mijn medicatie. Wanneer ik ga sporten neem ik nog een fles water mee met hierin extra dopamine. Zo kan ik meestal lekker sporten en sta ik met een leeg hoofd en volle tank weer buiten.”

Mark: “De combinatie van expertise en begeleiding die aanwezig zijn tijdens de bijeenkomsten van het Parkinsons Platform geven patiënten en mantelzorgers veel ondersteuning in het maken van keuzes.”

Het is vooral belangrijk om rust te bewaren en te accepteren dat het soms even niet gaat zoals gepland. Hoe je op zo’n moment de knop moet omzetten is een van de onderwerpen die wordt besproken tijdens de sessies van het Parkinson Platform. Om professionele ondersteuning te krijgen bij dit soort vraagstukken heeft Mark zijn netwerk ingeschakeld. Douwe van Klinken (fysiotherapeut van Mark): “Ik geloof sterk in zelfmanagement en vind het belangrijk dat patiënten indien het niet nodig is om veel te komen, de regie in eigen handen kunnen nemen. Als fysiotherapeut voer ik veel testen uit en geef ik ze tips voor wanneer loopproblematiek voorkomt. Verkramping en moeite met lopen komt veel voor bij Parkinsonpatiënten maar door simpele trucs toe te passen kan het makkelijker gaan. Er is een groot verschil tussen patiënten dus zo’n initatief als het Parkinson Platform is echt van toegevoegde waarde.”

Het Parkinson Platform
Het Parkinson Platform focust zich op de regio Kampen. Ken jij of ben jij iemand die met deze ziekte te maken heeft en lijkt het je interessant om een bijeenkomst bij te wonen? Stuur een e-mail naar Mark de Boer via mark.de.boer62@outlook.com.

Lees meer in de artikelen Parkinsons in het dagelijks leven en Parkinson op de werkvloer.

Wat is de ziekte van Parkinson?
Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. Een oorzaak van Parkinson is te weinig dopamine. Dit is een belangrijk stofje dat ervoor zorgt dat je hersenen goed werken. De manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft zowel mannen als vrouwen, jong en oud.

Parkinson is een ziekte die niet te genezen is. Bekende klachten waaraan je Parkinson aan de buitenkant herkent zijn traagheid, stijfheid en beven. Parkinson geeft ook problemen die minder opvallen, bijvoorbeeld trager denken, wisselende stemmingen, slecht slapen, pijn of moeite hebben met naar de wc gaan.

Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte pas als je ouder bent (tussen de 50 en 70 jaar). Er is ook een groep mensen die Parkinson al voor het 40e levensjaar krijgt. In Nederland leven 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000.

Bron: www.parkinsonnet.nl/parkinson & www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/parkinson

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!