Zonder onze mensen zou Samenvijf niet bestaan. Daarom brengen we in de reeks Samenvijf = onze collega’s in beeld. Elk met hun eigen verhaal. Hieronder lees je het verhaal van onze collega Shiraz, die via Samenvijf werkt als Locatiebeheerder vluchtelingenopvang bij gemeente Capelle aan den IJssel.
We zijn heel benieuwd: Hoe ben je bij Samenvijf terechtgekomen?
”Mijn keuze voor Samenvijf is puur gebaseerd op mijn vraag naar goede communicatie met het uitzendbureau waar ik mee samen zou werken. Ik vind dat ik een hele goede keuze heb gemaakt: Mijn contactpersoon is erg betrokken en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een nummertje ben.”
Je werkt als Locatiebeheerder bij een vluchtelingenopvang van gemeente Capelle aan den IJssel. Wat houdt dat werk precies in?
”Als locatiebeheerder op een gemeentelijke vluchtelingenopvang is het mijn verantwoordelijkheid om de opvang draaiende te houden. Ik ben een aanspreekpunt voor verschillende betrokken partijen en natuurlijk de bewoners. Persoonlijk vind ik het belangrijk om een gastvrije en ondersteunende omgeving te creëren voor de (kwetsbare) gemeenschappen die hier wonen. Zo regelen mijn collega’s en ik alle zaken met betrekking tot het integreren van nieuwkomers in de samenleving. Hierbij kun je denken aan basisregistratie in de gemeente, schoolinschrijvingen en taallessen voor de kinderen, werkgelegenheid voor de volwassenen, enzovoort. Zelf vind ik het ook belangrijk om een band op te bouwen met bewoners, hier neem ik dan ook dagelijks tijd voor.”
Welk van jouw eigenschappen komen goed van pas in je werk?
”Als locatiebeheerder draag je de verantwoordelijkheid voor het coördineren van verschillende activiteiten en het regelen van diverse zaken. Mijn organisatorische vaardigheden en communicatieve vaardigheden komen hierbij goed van pas, aangezien het van belang is om ervoor te zorgen dat de opvang soepel verloopt. Doordat ik te maken heb met mensen uit verschillende culturen en achtergronden, zijn empathie en cultureel begrip ook van groot belang. Daarnaast is het belangrijk om leiderschap te tonen en een probleemoplossend vermogen te hebben. In een omgeving zoals een vluchtelingenopvang kunnen onverwachte uitdagingen zich voordoen. Het vermogen om snel en effectief te handelen, wordt daarbij als een waardevolle eigenschap beschouwd. Gelukkig biedt mijn functie de mogelijkheid om voortdurend mijn vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen.”
Lees ook: Oksana werkt via Samenvijf bij de vluchtelingenopvang als Taalondersteuner.
Waar komt jouw motivatie vandaan om dit werk te doen?
”Zelf ben ik samen met mijn familie in 2001 naar Nederland gekomen. Ik was toen erg jong en heb niet alles of veel bewust meegekregen. Wat ik wel heb ervaren, is hoe mijn ouders zich door de jaren heen hebben ontwikkeld in een samenleving die een wereld van verschil is met waar wij vandaan komen. Hierdoor koester ik van nature veel respect voor iedereen die op zo’n abrupte wijze een vertrouwde omgeving verlaat om naar een onbekende plek te verhuizen en daar helemaal opnieuw te beginnen. Ik denk dat mijn empathisch vermogen hieruit voortkomt en het mij daarom voldoening geeft om anderen te ondersteunen in vergelijkbare situaties.”
Wie inspireert jou?
”Mijn broer is een enorme inspiratiebron voor mij. Hij is het kloppende hart van onze familie en heeft erg veel voor ons opgeofferd. Hij staat altijd voor iedereen klaar en is mijn eerste hulplijn als ik in nood zit. Ik hoop op een dag ook over de karaktereigenschappen te beschikken die hij heeft. Hij is de persoon die ik elk moment graag in het zonnetje zet als ik hier de mogelijkheid voor krijg.”
Tot slot. Wat betekent zingeving voor jou?
”Zingeving betekent voor mij vooral het koesteren van relaties en het creëren van waardevolle ervaringen door tijd door te brengen met familie en vriendinnen. Het betekent voortdurende groei en het nastreven van persoonlijke doelen. Het helpen van anderen speelt een grote rol in mijn leven en ik ervaar veel voldoening in het feit dat mijn werk bijzonder dankbaar is. Als dit niet het geval zou zijn, zou ik ongetwijfeld elders naar betekenisvol werk hebben gezocht.”