Nederland telt ruim 5 miljoen mensen die mantelzorg verlenen en 1 op de 4 werknemers in Nederland combineert werk met het zorgen voor een naaste. Ook onze collega Willemijn is mantelzorger en draagt sinds oktober 2021 zorg voor haar moeder van 83 jaar. We vroegen haar wat deze rol voor haar betekent en hoe zij dit combineert met haar baan.
Lees hier meer over Willemijn en haar werk.
Fietsongeluk
Na een ernstig ongeluk, waarbij de moeder van Willemijn van haar fiets viel en met haar hoofd op de grond terecht kwam, liep zij ernstig hersenletsel op. Haar fysieke en cognitieve vaardigheden werden hiermee aangetast, waardoor ze afhankelijk werd van dagelijkse zorg en ondersteuning. Willemijn, vastbesloten om haar moeder de best mogelijke zorg te bieden, nam de rol van mantelzorger op zich: ”Het huishoudelijk werk wordt gelukkig opgepakt door thuishulp, maar een groot deel komt op mij neer. Dat is soms best zwaar, want ik ben er eigenlijk iedere dag mee bezig.”
Mooie momenten
Hoewel het leven als mantelzorger uitdagend is, vindt Willemijn ook voldoening in haar rol. Ze vertelt ons hoe ze de zorg voor haar moeder combineert met haar baan: ‘’Ik werk vier dagen in de week en elke vrijdag ben ik bij mijn moeder. Vaak haal ik haar op en doen we samen leuke dingen, zoals een kopje koffie drinken op het terras. Dat zijn mooie momenten. Daarnaast regel ik al haar medische afspraken en ga ik mee naar doktersafspraken. Door het ongeluk is haar korte termijn geheugen ernstig aangetast, waardoor ze niet meer alleen dat soort gesprekken kan voeren en überhaupt niet veilig alleen de deur uit kan.’’
Erkenning en Betrokkenheid
”Bij Samenvijf krijg ik de ruimte om voor mijn moeder te zorgen. Daarmee bedoel ik vooral dat het, zowel bij Samenvijf als op de plek waar ik gedetacheerd ben, een werkomgeving is waarin ik me comfortabel genoeg voel om mijn mantelzorgverplichtingen bespreekbaar te maken. Het wordt benoemd en erkend en er is oprechte interesse en betrokkenheid. Over het algemeen zie je dat heel weinig. In mijn ogen wordt mantelzorg zwaar ondergewaardeerd en onderschat. Voor werknemers zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld steeds betere verlofregelingen omtrent zwangerschap en ouderschap. Maar voor mantelzorg is er in veel bedrijfstakken nog geen (langdurige) verlofregeling, geen tegemoetkoming of financiële bijdrage.”
Samenvijfdagen
Op vrijdagmiddag organiseert Samenvijf vaak een vrijwilligersactiviteit. Willemijn kan meestal niet mee, omdat ze bij haar moeder is. ”Alhoewel het vrijwilligerswerk vrijblijvend is, vind ik het jammer dat ik nooit mee kan, ook omdat het maatschappelijk aspect van Samenvijf mij juist zo aanspreekt en ik mij graag inzet voor een ander. Gelukkig is er vanuit Samenvijf alle begrip voor, dat is fijn.”
Mantelzorg Nederland
|n Nederland zijn er naar schatting meer dan 5 miljoen mensen die mantelzorg verlenen. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 4 volwassenen in Nederland als mantelzorger actief is. De term “mantelzorger” verwijst naar mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een familielid, vriend of buur die hulpbehoevend is. Mantelzorg heeft een diepgaande impact, zowel op het leven van de persoon die zorg ontvangt als op het leven van de mantelzorger zelf. Het is een verantwoordelijke en vaak uitdagende taak die fysieke, emotionele, sociale en financiële gevolgen kan hebben.