Samenlive

Werken tijdens corona: Verpleegkundige

Werken tijdens corona: Verpleegkundige
Nienke is verpleegkundige op de afdeling voor acute jeugdpsychiatrie. Vandaag, op de Dag van de Verpleging, hebben we haar gevraagd om in tijden van corona een inkijk te geven in haar dagelijkse werkzaamheden en wat de impact van corona hierop is. 
Hoe gaan jij en je collega’s om met je dagelijkse werkzaamheden tijdens corona?

“Het grootste verschil is dat er binnen de psychiatrische afdelingen is afgesproken dat de jeugdafdeling waar ik normaal gesproken werk een cohortafdeling (isolatie) zal gaan worden. Dit zal plaatsvinden wanneer er meer dan 3 patiënten binnen de psychiatrie met corona besmet zijn. Hiervoor zijn veel voorzorgsmaatregelen getroffen. De opgenomen jeugd is verhuisd naar een andere afdeling samen met de verpleegkundigen die allemaal een tijdelijke nieuwe werkplek hebben gekregen, zowel binnen de psychiatrie als in de somatiek. Mocht de cohortafdeling opengaan dan zullen wij als verpleegkundigen allemaal teruggaan naar de jeugdafdeling om daar in isolatie de patiënten te verplegen.

Op het moment ben ik tijdelijk werkzaam op een afdeling voor acute volwassenen psychiatrie. Inhoudelijk gezien is mijn werk hier redelijk gelijk gebleven, namelijk het acuut gevaar horend bij de psychiatrische ziekte afwenden. Echter gebeurt dit nu zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand van de patiënten.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat de veiligheid van jou, je collega’s en de patiënten wordt gewaarborgd?

“We werken elke dag hard om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen en te handhaven. Via e-mail worden we op de hoogte gehouden van de nieuwste richtlijnen. In het begin kregen we bijna vier e-mails per dag. Inmiddels is dit één mail per dag.

Soms is het wel nodig om de 1,5 meter regel te laten varen. Bijvoorbeeld wanneer iemand medicatie krijgt door middel van een injectie, sondevoeding of ook wanneer iemand agressief is of probeert weg te lopen. Wij zijn dan genoodzaakt iemand dichtbij te laten komen en al dan niet vast te pakken. Verder blijven we trouw aan de 1,5 meter regel.”

Hoe ga je om met de vragen, verwachtingen en emoties van patiënten en de familie die geen bezoek mogen ontvangen of van de afdeling mogen?

“Het is voor niemand goed te bevatten wat er momenteel allemaal gaande is. Dus proberen we dit zo goed als we kunnen uit te leggen aan patiënten, familie en bezoek. Veelal is er begrip. Al komt het weleens voor dat een patiënt hier geen begrip voor heeft, vooral niet als je al in de war bent. Sommige patiënten geloven niet dat corona echt is, anderen denken dat het een complot is en weer anderen zijn vooral heel bang. Gelukkig zijn we met een team dat hier niet van opkijkt en houden we samen onze patiënten rustig. Dat lukt best goed!”

En tot slot, niet geheel onbelangrijk: wie brengt nu jouw koffie/thee tijdens je werkdag? ????

“Een ongeschreven regel is dat de dienst die al aan het werk is koffie zet of haalt voor de dienst die gaat starten. Zo staat er dus altijd koffie voor je klaar als je je werkdag , -avond of -nacht begint.”

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!