Samenlive

Tijd voor Adile: Werken als coronatester

Tijd voor iets nieuws, tijd voor onze collega’s. In deze tweede editie spreken we met Adile over haar werk als coronatester bij de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Vorig jaar had niemand nog gehoord van het werk als coronatester en nu zijn de duizenden mensen die dit werk doen onmisbaar. Ben je benieuwd naar hoe Adile’s werkdagen eruit zien en hoe ze gespannen patiënten kalm houdt?

Adile’s start

Adile is begonnen als coronatester toen de nood voor coronatesters ontzettend hoog was. Ze zette haar normale werk als doktersassistente ‘on hold’ en werd coronatester. ‘’Ik wilde in deze pandemie helpen waar het echt nodig is’’, vertelt Adile. 

Voordat je zelfstandig coronatesten mag afnemen volg je eerst drie dagen training bij de GGD. Je wordt eerst ingewerkt als bemonsteraar, waarbij je leert hoe je coronatesten afneemt en hoe je omgaat met patiënten. Daarna word je ingewerkt op het administratieve gedeelte van het werk. Na drie dagen intensieve begeleiding kun je zelfstandig aan de slag.

Adile’s werkdagen

Als coronatester doe je iedere keer dezelfde handeling, maar het werk blijft wel leuk om te doen, volgens Adile: ‘’De patiënten maken het werk afwisselend, je krijgt elke keer te maken met verschillende personen.’’

De werkdagen van Adile duren van 8 uur ’s ochtends tot half 5 ’s middags. Ze hoeft niet de hele dag tests af te nemen, dat is vanwege het medisch masker dat ze op heeft te zwaar. Daarnaast is het werk erg intensief en zijn daardoor de pauzes echt nodig om uit te rusten. 

Adile’s patiënten

Patiënten reageren vaak verschillend. De één vindt een coronatest geen probleem, de ander vindt het spannend. Als patiënten lastig zijn probeert Adile zo professioneel mogelijk te blijven en te blijven glimlachen. Ze zegt hierover: ‘’Vaak beseffen mensen dan dat ik er ook niets aan kan doen en verontschuldigen ze zich.’’ Bij nerveuze mensen probeert Adile zo veel mogelijk te blijven praten en de stappen rustig uit te leggen. ‘’Vaak zorgt dat ervoor dat patiënten kalmer worden.’’, legt ze uit. 

Adile’s gevoel

De sfeer op de teststraat is volgens Adile altijd heel gezellig: ‘’We praten en lachen veel met elkaar. Je kent je collega’s nog maar kort, maar je hebt het gevoel dat je elkaar al jaren kent. Je onthoudt niet van iedereen zijn naam, maar vaak wel een gezicht. Als we elkaar tegenkomen op een andere testlocatie herkennen we elkaar ook direct, dat is heel leuk. Dus als iemand nog twijfelt om coronatester te worden: gewoon doen!’’ 

Tijd voor iets nieuws: help ook mee in de strijd tegen Corona. Solliciteer nu voor een baan als coronatester.

 

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!