Samenlive

Onze Vrienden aan het woord: Cordaan

Onze Vrienden aan het woord: Cordaan
In de tweede editie van ‘Onze Vrienden aan het woord’ stellen we graag Cordaan aan je voor. Aan de hand van vijf vragen en antwoorden delen we weer onze inspiratie.

Josette is assistent-participatiecoach bij Cordaan. Ze organiseert activiteiten voor bewoners van het verzorgingshuis in Amsterdam-West.

Wat doet Cordaan en wat gebeurt er op jullie locatie? Wie is de doelgroep?
Cordaan helpt iedereen, van jong tot oud, die korte of lange tijd verpleging, verzorging, begeleiding en/of ondersteuning nodig heeft. We helpen mensen die aangewezen zijn op verzorging en verpleging, die een verstandelijke beperking hebben of kampen met chronische psychische problemen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Op onze locatie wonen mensen met verschillende achtergronden. Grotendeels zijn het ouderen die cognitief of fysiek achteruit zijn gegaan. Daarnaast bieden we begeleid wonen, die doelgroep bestaat vooral uit jonge mensen.”

Hoe ziet een dag van een begeleider eruit?
“We streven er naar een ochtend- en een middagactiviteit aan te bieden. Op dinsdagochtend gaan wij bijvoorbeeld wandelen en dan is er in de middag een sjoelclub. Op andere dagen ziet het programma er anders uit. Daarnaast brengen we geregeld bezoekjes aan de bewoners zodat zij persoonlijke aandacht krijgen en wij vraaggericht kunnen werken.”

Wat maakt dit werk bijzonder?
“Ik zie mezelf echt als een bofkont in deze functie. Ik mag allerlei leuke activiteiten met ouderen doen. Het leukste hieraan vind ik het plezier dat je hun geeft. Je merkt dat simpele dingen al heel veel plezier kan opleveren. Om hen blij te zien of te zien genieten, dat is gewoon het leukste wat er is! Daarvoor doe ik dit werk.”

Wat is het belang van vrijwilligers voor Cordaan?
“Zonder onze vrijwilligers zouden wij niet ver komen. Vrijwilligers maken activiteiten mogelijk. Wij kunnen activiteiten organiseren, maar kunnen ze lang niet allemaal zelf begeleiden.  Wij komen ook vaak handen te kort en dan zijn wij onze vrijwilligers heel dankbaar. Het kan iets simpels zijn als eten en drinken uitdelen tijdens een optreden, of met een grote groep gaan wandelen. De ouderen vinden het heerlijk om naar buiten te gaan. Als we met rolstoelgebruikers naar buiten gaan zijn er extra handen nodig. Zonder de vrijwilligers zouden ouderen en mensen die rolstoel gebonden zijn minder vaak een frisse neus kunnen halen.”

Meedoen
“Lijkt het jou leuk om ook een keer aan de slag te gaan bij Cordaan? Te wandelen, spelletjes te doen, voor te lezen, te zingen of iets anders leuks? Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën en zijn voortdurend op zoek naar vrijwilligers die graag wat voor onze ouderen willen betekenen. Je kunt je aanmelden via: https://www.cordaan.nl/vrijwilligers

(foto is eigendom van Cordaan)

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!