Samenlive

Laten we vooral vandaag de ‘dame met de lamp’ niet vergeten

Laten we vooral vandaag de ‘dame met de lamp’ niet vergeten
Misschien had je het al meegekregen: vandaag op 12 mei is het de Dag van de Verpleging. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat het aan je voorbij is gegaan; elke dag wordt er immers wel aandacht gevraagd voor een bepaalde zaak. Omdat we bij Samenvijf niet alleen zorgprofessionals inzetten, maar ook op de vijfde vaak actief zijn binnen de zorg, willen we toch even stilstaan bij deze dag. En niet in de laatste instantie om de Lady with the Lamp te gedenken.

De meeste mensen zullen nu denken: “Lady wie?” En dat is ook niet zo gek, want deze dame leeft inmiddels al ruim een eeuw niet meer. We hebben het echter over de Britse Florence Nightingale, de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Tijdens de Krimoorlog, die gevochten werd tussen 1853-1856, verzorgde zij gewonde soldaten. Omdat ze in die tijd nog geen elektrische verlichting hadden, kwam ze in de avonduren langs met een olielamp. Dit leverde haar de mysterieuze bijnaam ‘Lady with the lamp’ op.

Zo mysterieus was ze echter niet. Sterker nog: ze was erg zichtbaar en maakte zich onmisbaar voor de soldaten. Na de Krimoorlog richtte ze de eerste verpleegstersopleiding op. Zelfs vandaag de dag blijft Florence Nightingale voor vele zorgprofessionals een bron van inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan de basisvoorwaarden voor excellente verpleging die ze hanteerde en die nog steeds gelden: aandacht, toewijding, hygiëne, eten, drinken en een schoon bed.

Als dank voor haar onvergetelijke inzet wordt ieder jaar de Dag van de Verpleging gevierd op haar geboortedatum, 12 mei. Eigenlijk noemen we bij Samenvijf deze dag liever de Dag van de Zorg, om zo niet alleen haar te eren, maar iedereen die zich iedere dag inzet voor de best mogelijke zorg. Dit kunnen verplegers zijn, maar ook mantelzorgers of mensen die verantwoordelijk zijn voor de administratie in een ziekenhuis. Zonder deze mensen is goede zorg namelijk niet mogelijk.

We zijn daarom ook erg benieuwd naar wat goede zorg voor de zorgprofessional van nu inhoudt. Wat betekent je werk voor jou? Zijn er basisvoorwaarden die Florence misschien over het hoofd heeft gezien of die nieuw zijn voor de 21e eeuw? Stuur ons een bericht via de contactpagina.

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!