Samenlive

Esther-Rina zet op haar vijfde dag project opvoedondersteuning op

Esther-Rina zet op haar vijfde dag project opvoedondersteuning op

Esther-Rina werkt via Samenvijf als kwaliteitsmedewerker armoedebestrijding bij de Gemeente Amsterdam. Op haar vijfde dag zet ze een project opvoedondersteuning op in haar eigen buurt, Amsterdam-Noord. Haar ervaringen met Samenvijf en het project lees je hier:

vrijwilligerswerk op je vijfde werkdag

”Bij Samenvijf krijg je de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen op je vijfde werkdag. Toen ik dit hoorde, bedacht ik me direct wat een ongekende luxe dit is. Maar het zette ook direct alle raderen in mijn hoofd aan het werk, want wat zou ik dan willen doen? Zal ik iets doen met kinderen, of vluchtelingen of misschien wel met ouderen. Mogelijkheden te over en het mogen nadenken hierover én zelfs een keuze maken heb ik ervaren als een cadeau.”

project Opvoedondersteuning

”Ik heb er voor gekozen om samen met de Ouder- en Kindteams Amsterdam een concept voor groepen op te gaan zetten voor opvoedondersteuning van ouders bij armoede, overgewicht of culturele problemen. Maar dan wel anders dan anders.

We willen namelijk een ondersteuningsgroep opzetten vanuit de ouders. Want wat is eigenlijk hun behoefte? En hoe denken zij dat een groep kan werken? Zij zullen de groep moeten volgen en zij moeten er ook wat aan hebben. Het is dus belangrijk dat het iets is waar de ouders zich thuis bij voelen en vooral graag naartoe gaan. De groep moet de ouders samen brengen en tegelijkertijd iets kunnen overdragen. En ouders moeten het idee hebben dat ze er echt wat aan hebben.

Dit begint dan ook bij het samenzitten met ouders en ervaringsdeskundigen. Het liefst ook met sleutelfiguren die mensen kunnen mobiliseren en ingangen weten. En dat is waar ik mee van start ben gegaan. Ik zoek professionals die een groep kunnen leiden, een locatie die “neutraal” is en heel veel ouders om te bevragen naar hun ervaringen. Op dit moment zijn er een aantal professionals aangesloten en ben ik in gesprek met ouders en sleutelfiguren. De bedoeling is om vanaf half januari minimaal 1 groep te hebben die draait en waarbij de groep samen bedenkt wat ze de komende tijd wil leren of ondernemen. De professional begeleidt dit, faciliteert dit en vraagt anderen erbij. En ik ondersteun de professional en ga dit proces volgen met de bedoeling er een aanpak uit te genereren die op verschillende groepen met verschillende problematieken van toepassing is. Dit alles vanuit het principe dat de ouders die gaan meewerken, het beste weten wat werkt. Want uiteindelijk begint beter opvoeden toch bij de ouders.”

Nieuwe vaardigheden leren

Vrijwilligerswerk biedt medewerkers de kans om hun tijd buiten het werk zinvol en productief te besteden. Esther-Rina vertelt daar het volgende over: ”Door middel van het vrijwilligerswerk, krijg ik de kans om nieuwe vaardigheden te leren. Dit helpt mij in mijn huidige werk, maar ook de rest van mijn loopbaan. Bovendien geeft die vijfde dag mij veel energie en zorgt de afwisseling ervoor dat ik mijn reguliere werk leuker vind.”

Wil jij je ook, naast je baan, inzetten als vrijwilliger met behoud van salaris en vrije tijd? Bekijk hier al onze vacatures.

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!