Samenlive

Tijd voor Anja: Werken als communicatieadviseur

Tijd voor iets nieuws, tijd voor onze collega’s. We spreken met Anja over haar werk als communicatieadviseur.

Het werk staat nooit stil en de branche blijft zich verder ontwikkelen. Ik vind het mooi dat ik door positieve communicatie kan bijdragen aan een verandering van de maatschappij.

Als communicatieadviseur heb je een brede en veelzijdige functie waar diverse werkzaamheden bij komen kijken. Zo kan een communicatieadviseur onder andere bezig zijn met positioneringsvraagstukken, het schrijven en/of redigeren van online en offline communicatie-uitingen, het verrichten van markt- en concurrentieonderzoek en het ontwikkelen van een communicatiestrategie.

Anja’s werkzaamheden

Momenteel is Anja druk bezig met positioneringsvraagstukken en het maken van een communicatiestrategie, maar geeft ook creatieve sessies. Anja: ‘’Voor de creatieve sessies maak ik onder andere een communicatieaanpak, content en jaarkalender. Ik assisteer hoe je deze middelen effectief inzet en hoe je ervoor zorgt dat je boodschap aankomt bij de doelgroep. Ik ben echt een allrounder, ik vind het leuk om te bedenken hoe we iets gaan aanpakken tot het uitvoeren van het plan. Ik zie dan resultaat van mijn eigen werk, dat vind ik heel leuk. Geen dag is hetzelfde en mijn werk is heel divers.’’

Veranderingen vakgebied

Anja zit ondertussen al 25 jaar in het communicatievak en heeft het vak erg zien veranderen. ‘’Van offline naar online is de grootste verandering geweest in mijn carrière. Online is ontzettend belangrijk geworden, dat is nu ook wel te zien met corona. Communicatie heeft een stevige positie gekregen, het is nu meer geïntegreerd binnen organisaties.’’, vertelt ze.

Werken als ZZP’er

Anja werkt als ZZP’er/interimmer via Samenvijf bij gemeenten. Ze wordt aangenomen om een specifieke opdracht uitvoeren, hierdoor is ze redelijk onafhankelijk. “Ik voel me als ZZP’er/interimmer vrijer om adviezen te geven en wordt niet meegenomen in vaste structuren binnen een organisatie”, vertelt Anja. Ze merkt ook dat ze als ZZP’er meer als een expert wordt gezien: “De gemeente haalt iemand van buitenaf naar binnen die met een frisse blik naar de situatie kijkt en met nieuwe oplossingen komt.”

Anja’s bijdrage

Het leukste aan haar werk vindt Anja dat ze haar creativiteit goed kwijt kan. “Het werk staat nooit stil en de branche blijft zich verder ontwikkelen. Ik vind het mooi dat ik door positieve communicatie kan bijdragen aan een verandering van de maatschappij.” Anja wil als advies meegeven aan toekomstige communicatieadviseurs: “Kies werkgevers en opdrachten die echt bij jouw gevoel passen. Dan kun je communicatie vanuit je hart doen.”

Samenlive

Job Alert

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe vacatures?

Direct op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf je snel in!